keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Naisten Korisliiga jatkuu viikonloppuna, kevätkauden mielenkiintoisimmat kamppailut käydään kärkikolmikon takana

Nyt kun joulutauko alkaa pikkuhiljaa olla vietetty ja kinkut jo varmasti sulateltu, on hyvä aika katsoa hieman mennyttä syyskautta ja miettiä hieman tulevaan.  Naisten Korisliiga on tällä hetkellä kokolailla puolivälissä ja joukkueiden väliset voimasuhteet ovat tulleet jo aika hyvin selväksi.

Kärkikolmikko menee Catzin johdolla menojaan. Yksikään ns. alemman kastin joukkueista ei ole kyennyt viemään kärkikolmikolta pistettäkään. Kahtia jakautuminen tuntuisi olevan tämän kauden teema aikuisten valtakunnallisissa sarjoissa. Ehkä se on sitä nykyaikaa, vaikka itse kyllä tykkäisin enemmän tasaisemmista sarjoista.

Seuraavassa hieman analyysiä menneestä syyskaudesta ja valistunutta arviota tulevasta keväästä nimenomaan runkosarjan osalta. Joukkueet ovat tämän hetkisen sarjatilanteen mukaisessa järjestyksessä ja suluissa oleva numero kertoo syksyllä veikkaamani sijoituksen.

1. (1.) Lappeenrannan Catz

Lappeenrannan kissalauma on ollut juuri niin kova kuin saattoi arvata. Ehkä jopa vieläkin kovempi. Käytännössä kuuden pelaajan rotaatiota pyörittävä päävalmentaja Mika Haakana on saanut viritettyä joukkueensa huippuiskuun. Haakanan omien sanojen mukaan Catz pelaa tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Loukkaantumiset ovat oikeastaan ainoa asia mikä voi horjuttaa hallitsevaa mestaria. Laadustaan huolimatta lappeenrantalaisten materiaali on melko kapea.

2. (2.) Kotkan Peli-Karhut

Kotkalaiset ovat ottaneet tukevan otteen runkosarjan kakkospaikkaan voittamalla syyskauden aikana ToPo:n kahdesti, mikä puolestaan on varmistanut PeKa:n pysymisen helsinkiläisten edellä myös tasapisteissä. PeKa:n nelikko Vaughn - Barbour - Tuukkanen - Piipari kestää hyvin vertailun jopa Catziin. Suurin ero sarjajohtajaan tulee viisikon täydentävässä pelaajassa. Saksalaispelaaja Mara Conleyta ei pysty hyvällä tahdollakaan kutsumaan vahvistukseksi, eikä Juta Jahilo vaikuttaisi olevan enää takavuosien iskussa.

3. (3.) Torpan Pojat, Helsinki

Torpan Poikien peli kulminoituu Naisten Korisliigan parhaan pelintekijän Vilma Kesäsen sekä sarjan parhaan korinaluskaksikon Niina Laaksosen ja Ashlee Robersonin ympärille. Tätä kolmikkoa on todella vaikea pysäyttää. Mikäli vastustaja pystyy horjuttamaan edes yhtä tästä kolmikosta on ToPo voitettavissa.

4. (8.) HoNsU, Jyväskylä

Jyväskyläläisten kohdalla veikkaukseni meni pahasti puihin. Perusti arvioni siihen, ettei joukkueesta löydy menestymiseen vaadittavaa ratkaisuvoimaa. Arvio ei sinällään mennyt pieleen, mutta HoNsU on kompensoinut hyökkäyspään puutteet huikealla puolustuspelillä. Tuomas Oja on saanut joukkuepuolustuksen todella hyvään kuosiin, joka kulminoituu blokkitilastoa ylivoimaisesti johtavaan Minna Steniin.  Ainoastaan yhdellä jenkillä pelaavan joukkueen suoritus on ollut kadehdittavan hyvä.

5. (5.) Tapiolan Honka, Espoo

Espoolaisten kausi alkoi todella vaisusti, mutta viime otteluissa meininki on ollut jo huomattavasti parempaa. Shannell Harrison on vastannut kauden kovimmasta suorituksesta kaatamalla Forssan Alun käytännössä yksin monsteritehoilla 47/16. Hongan joukkue on täynnä lahjakkaita nuoria, mutta Tuuli Mennaa lukuun ottamatta  kukaan ei ole juurikaan noussut esiin. Vaikuttaa siltä, ettei Hongan taso riitä taistelussa kotiedusta.

6. (4.) Äänekosken Huima

Huima oli hyvin aikataulussa kotiedun turvaavan neljännen sijan suhteen, kunnes joulukuussa tuli pienoinen notkahdus. Syytä notkahdukseen on helpoin hakea Robinsonin loukkaantumisesta, niin tärkeä pelaaja hän Huimalle edelleen on. Robinsonin pitäisi ollaan jälleen iskussa kun pelit jatkuu. Lisäksi Huima antoi kenkää pettymykseksi osoittautuneelle Jordan Maddenille. Tilalle hankittiin ex-HoNsU Brandi Davis. Vielä on liian aikaista sanoa kuinka paljon joukkue vahvistuu Davisin myötä.  Ei viime kausi Jyväskylässä kuitenkaan mikään erityisen vakuuttava ollut. Huimassa Davis tosin päässee pelaamaan enemmän omalla pelipaikallaan laidassa tai heittävänä takamiehenä. Ainakin harjoituspeli lupaili hyvää.

7. (7.) Keravan Energia Team

Keravan sijoitus on odotusten mukainen, mutta kokonaisuutena esitys on ollut lievä pettymys. Rosetta Azsasu on ollut odotetusti joukkueelle kaikki kaikessa. Toinen vahvistus Mollie Williams on koonnut kelpo tilastot, mutta Energia Team voittaa ja kaatuu Azsasun mukana. Odottelin hieman joulutauolla joukkueeseen vahvistuksia kolmannen jenkin muodossa, mutta näin ei ilmeisesti kuitenkaan tapahtunut. Keravalla on täysi työ pitää nykyinen sijoitus runkosarjan loppuun asti.

 8. (6.) Turun Riento

Riento voitti kaksi ensimmäistä kotipeliään ja kaikki näytti turkulaisten kannalta tosi hyvälle. Tämän jälkeen näyttikin sitten vähemmän hyvälle, sillä Riento hävisi syksyn pimeimpinä hetkinä peräti kahdeksan peliä putkeen. Turkulaiset pääsivät kuitenkin hyvillä mielillä joulun viettoon rökittämällä Huiman syyskauden viimeisessä pelissä 30 pisteellä. Joukkueella on kohtuullisen hyvät vahvistukset ja kotimainen osasto omaa potentiaalia, joka päävalmentaja Juha Valpolan on saatava esiin.

9. (9.) Forssan Alku

Alku on juuri sillä paikalla mihin sitä veikkailin eli sarjan hännillä. Forssalaiset ovat epäonnistuneet pahoin jenkkivalinnoissa eikä päävalmentaja Tarmo Petter ole oikein vakuuttanut taidoillaan. Lahjakkaista juniorimaajoukkueiden vakiokasvoista ei ole saatu irti juuri mitään. Forssallekin saattaa olla kevätkaudella luvassa parempaa, jos jenkkiruletti tällä kertaa tuottaa tulosta .Joulutauon aikana kolmen pois potkitun jenkin tilalle on tulossa kaksi uutta pelaaja. Toivottavasti määrä korvataan nyt laadulla. Nuorille olisi nyt mahdollisuus antaa enemmän vastuuta.

Vaikka sarja on tällä hetkellä vasta puolivälissä niin ihmeitä pitää tapahtua mikäli kärkikolmikon sijoitukset tuosta muuttuvat. Saati sitten joku tuon kolmikon ulkopuolelta tunkeutuu kärkeen. Ainoa jännitysmomentti kärjen osalta on se, että selvittääkö Catz runkosarjan ilman tappioita. Ehkä sinne saattaisi yksi tilastotappio mahtua. Se voisi tulla vaikkapa maaliskuiselta Äänekosken reissulta.

Huomattavasti suurempaa jännitystä sen sijaan tarjoaa taistelu sijoista 4 - 5. Neljäs sija on totta kai tärkeä jo sen vuoksi, että se tarjoaa kotiedun pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Tällä kertaa myös viides sija on haluttu, sillä sen myötä välttää kohtaamasta sarjan kärkikolmikon heti kättelyssä. Vahvimmin näille sijoille ovat tarjolla ilman minkään värisiä laseja Huima ja HoNsU.

Jyväskyläläisten puolustus tulee hyydyttämään keskikastin joukkueita jatkossakin tehokkaasti. Näin ollen mitään notkahdusta HoNsU:lle ei ole tulossa. Tämä tosin edellyttää, että Sten pysyy pelikuntoisena. Huima sen sijaan saa tervehtyneen Robinsonin takaisin riveihinsä. Davis tuo toivottavasti lisää mielikuvitusta joukkueen hyökkäyspeliin ja taistelua puolustuspäähän. Helmikuun alussa oleva viimeinen keskinäinen ottelu antaa tälle taistelulle mahdollisesti lopullisen suunnan.  
Honka ja TuRi omaavat myös pienet saumat noille himoituille sijoituksille neljä ja viisi, mikäli kaikki menee aivan nappiin. Pudotuspelipaikan molemmat joukkueet saavuttavat kohtalaisen helposti. Viimeisen paikan kevään ratkaisupeleissä ratkaisevat Kerava ja Forssa, joista tällä hetkellä Kerava tuntuu selkeästi vahvemmalta. Forssalaisten toivo lepää uusissa vahvistuksissa.

Tätä tuotosta kirjoittaessa on tullut väkisinkin mieleen, että Naisten Korisliigan runkosarjan kevätkaudesta on tulossa kohtuullisen tylsä. Onneksi urheilu, ja varsinkin koripallo, on ihmeellistä eikä kaikkea voi ennustaa. Eli eiköhän keväällä joitain yllätyksiä tapahdu. Varmaa on ainakin se, että Keski-Suomen herruudesta käydään kiivas kamppailu. 

1 kommentti:

  1. Ansiokas kirjoitus! Kaikkea ei voi kuitenkaan edeltä ennustaa, ja sen(kin) takia kannattaa seurata SportTV:ltä 25.1. Naisten Korisliigan peli Honka vastaan Huima. Koripalloliitto on päättänyt tuottaa pari lähetystä kokeeksi, ja jos kiinnostusta kannattajilta löytyy niin ratkaisupelitkin nähdään SportTV:llä. Livestriimit siis osoitteessa http://sporttv.fi/naistenkorisliiga

    VastaaPoista