torstai 3. huhtikuuta 2014

Onko Huimasta katkaisemaan Catzin voittoputki?

Naisten Korisliigan välierät polkaistaan käytiin tänään torstaina. Huima kohtaa välierissä sarjan kiistattoman ykkösjoukkueen, huikeassa 51 ottelun voittoputkessa olevan Lappeenrannan Catzin. Onko Huimasta Catzin voittoputken uhmaajaksi?

Ennen tuota spekulointia käyn läpi Kotkan Peli-Karhujen ja Torpan Poikien välisen toisen välieräparin asetelmia.

Ennakkoon ajateltuna ToPo:n ja PeKa:n välisestä ottelusarjasta voisi muodostua Keski-Suomen derbyn kaltainen viiden ottelun taistelu. Jotenkin on kuitenkin sellainen kutina, ettei näin tule käymään. Uskon kotkalaisten marssivan finaaliin ehkä jopa suoraan kolmessa ottelussa. Helsinkiläisten peli ei ole ollut runkosarjan lopulla siinä kuosissa mitä alkukaudesta, eikä tätä voi selittää pelkästään Ashley Robersonin loukkaantumisella.

Peli-Karhujen osalta tilanne on päinvastainen, vaikka ei PeKa missään vaiheessa ole huonosti pelannut on kevätkausi ollut suorastaan loistava. Kotkalaisia ei ole Catzin lisäksi pystynyt horjuttamaan käytännössä kukaan. Paljon puhuva on myös maaliskuun alun 26 pisteen voitto juuri Torpan Pojista.

Molemmista joukkueista löytyy maajoukkuetason pelintekijä ja sentteri. Vertailussa saumatonta yhteistyötä tekevät Reetta Piipari – Taru Tuukkanen ja Vilma Kesänen – Niina Laaksonen parivaljakot vaikuttaa hyvinkin tasaisilta. Suurimman eron joukkueiden välille tekeekin kotkalaisten vahva jenkkikaksikko Andrea Barbour – Krystal Vaughn .

Lisäksi Mara Höferin piristyneet otteet ovat pistäneet silmään, vaikka ailahteluakin edelleen tapahtuu. Kaiken kaikkiaan Höfer/Juta Jahilo täydentää aloitusviisikkoa huomattavasti paremmin kuin syksyllä. Olisiko Peli-Karhuista ainesta jopa mestariksi?

Palataanpa sitten siihen meitä äänekoskelaisia kiinnostavaan ottelupariin. Lähtökohdathan eivät huimalaisittain paljon lupaa. Lappeenrantalaiset ovat tehneet tämän kauden sarjassa hurjaa jälkeä. Catzin keskimääräinen voittomarginaali on kauden aikana ollut hurja 28,4 pistettä. Jo pelkästään tuo lukema kertoo, ettei joukkueesta juuri heikkouksia löydy.

Millä ilveellä Huima sitten voi ennakkosuosikin yllättää? Paras sauma siihen on luultavasti heti ensimmäisessä ottelussa Lappeenrannassa. HoNsU laittoi äänekoskelaiset todella koville, mutta Huima onnistui nostamaan pelin tasoaan ja sai varmasti rutkasti henkisiä voimavaroja jatkoon. Lepopäiviä tuli riittävästi, mutta pelivire on varmasti vielä hyvin tallella. Catz taas ei joutunut pelaamaan "tosissaan" pitkään aikaan.

Mervi Nurmelta toivoisin hieman rohkeutta peluutukseen. HoNsU-sarja osoitti hienosti kuinka arvokkaita pelaajia Riina Kärkkäinen ja Karoliina Rytkönen Huimalle ovat. Rytkösen tuomaan energiaan ei joukkueessa kukaan muu pysty, etenkään puolustuspäässä. Hyökkäyksessäkin löytyy tarvittavaa röyhkeyttä ja varmuus ratkaisuihin löytyy peliajan myötä.

Kärkkäinen taas on sen tason lahjakkuus jota ei kannatta penkillä pitää. Kärkkäiseltä löytyy ratkaisutaitoa, juonikkuutta ja tarvittavaa kylmäpäisyyttä. Toki fysiikka asettaa vielä omat rajoituksensa, mutta kyllä Riina pystyy jo huomattavasti isompiin minuutteihin, mitä on pelannut. Lisäksi uskon vahvasti, että Emmi Nurmestakin saadaan paremmin tehoja irti hieman pienemmässä roolissa ja nimenomaan heittäjänä.

Catz on puolustuksellisesti erittäin haastava joukkue. Huippulaadukkaasta aloitusviikosta ei pysty keskittymään kehenkään yksittäiseen pelaajaan. Tämän takia Huiman paras puolustus onkin hyökkäys. Huiman on kyettävä hyödyntämään kokoetuaan korin alla. Siellä nähdään ottelusarjan mielenkiintoisimmat taisteluparit, kun Lonniya Bragg ja Alexandria Anderson, sekä Kenya Robinson ja Elena Reshetko ottavat mittaa toisistaan. Etenkin Robinsonin ja Reshetkon vääntö tulee olemaan totuttuun tapaan kiivasta.

Lisäksi Brandi Davisin ja Ulriikka Latvan on päästävä heittämään kaukoheittojaan kunnon paikoista. Viimeinen HoNsU-peli osoitti Davisin vaarallisuuden heittojen lähtiessä hyvästä rytmistä, kun taas sitä edellinen peli näytti miten käy, jos heittoa joutuu pakottamaan. Mikäli joukkueen heittopeli ei lähde kulkemaan, juoksee lappeenrantalaiset varmasti Huimalta jalat alta.

JOS äänekoskelaiset onnistuisivat kampeamaan itsensä tästä otteluparista finaaleihin, olisi se suomalaisen palloilun lähihistorian suurin pommi. Sen verran ylivertainen Catz on viime aikoina ollut.

Näillä mietteillä pian alkaviin välieriin. Toivottavasti saadaan laadukkaat ottelusarjat, jotka ovat hyvää mainosta Naisten Korisliigalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti