lauantai 4. lokakuuta 2014

Naisten Korisliiga starttaa mielenkiintoisempana kuin aikoihin

Lappeenrannan Catz on hallinnut Naisten Korisliigaa kolme edellistä suvereeniin tapaan ja suurin jännitysmomentti on ollut lähinnä siinä pystyykö lappeenrantalaiset selvittämään koko kauden ilman tappioita. Tänään lauantaina alkavalla kaudella tilanne on kuitenkin toinen, tylsyydestä ja ennalta-arvattavuudesta ei ole tietoakaan. Toki Catz on edelleen yksi sarjan suosikeista, mutta muitakin tarjokkaita kärkeen on ja vieläpä useampia.

Oman mausteensa soppaan tuo myös se, että viime kaudella yhdeksän joukkueen kesken pelattu Naisten Korisliiga päätettiin laajentaa 10 joukkueen vahvuiseksi. Pelillisillä ansioilla sarjaa täydentämään kauden päätteeksi nousi Huiman nyt jo entinen yhteistyöseura Vimpelin Veto. Lisäksi taloudellisten syitten takia pois jättäytyneiden Keravan ja Jyväskylän tilalle nostettiin Tampereen Pyrintö ja Hyvinkään Ponteva.

Etukäteen ajateltuna peräti seitsemän joukkuetta omaa mahdollisuudet raivata tiensä neljän sakkiin. Todennäköisesti kärkijoukkueetkaan eivät tule viime kausien tapaan karkaamaan muilta, vaan runkosarjan voitosta kamppaillaan aina viimeisille kierroksille saakka. Seuraavassa oma arvioni voimasuhteista. Lopuksi vielä nostin esiin muutamia omasta mielestä mielenkiintoisia pelaajia.


Sijat 1.-4.

Torpan Pojat, Helsinki
Pronssiset mitalit äänekoskelaisten nenän edessä viime kaudella napannut ToPo on ehkä se suurin ennakkosuosikki. Helsinkiläiset menettivät kesän siirtomarkkinoilla tärkeimmistä pelaajistaan Laura Saarisen (HyPo) ja Saara Wahlgrenin. Menetyksiä paikkaamaan värvätyt maajoukkueen vakiokasvot Dionne Pounds ja Heta Korpivaara takaavat sen, että ToPo on varmasti kovempi kuin viime kaudella. Kotimaisin voimin sarjaan lähtevällä joukkueella on tarvittaessa mahdollisuus paikata heikkouksiaan ulkomaalaisilla täsmähankinnoilla.

Lappeenrannan Catz

Kolminkertainen hallitseva mestari menetti kesän aikana nipun kovia pelaajia(mm. Pounds ja Anni Mäkitalo), niin kovan, että moni joukkue olisi pulassa. Catz ei kuitenkaan ole. Kolme kovaa jenkkiä ja Jelena Reshetko riittää jo pitämään lappeenrantalaiset mukana mestaruustaistelussa. Unohtamatta sarjan laadukkainta valmennusta. Huippukovan aloitusviisikon takana on kuitenkin hiljaisempaa, joten selvää on ettei loukkaantumissumaan ole varaa.

Äänekosken Huima

Huima on todella nuori joukkue tällä kaudella. Kotimaisten pelaajien keski-ikä on vain 19 vuotta. Huima on myös pieni joukkue, koko sarjan pienin. Näistäkin huolimatta joukkueella on erinomaiset mahdollisuudet menestyä. Äänekoskelaiset saivat roppakaupalla taitoa ja lahjakkuutta Camilla Grönbergin, Noora Lakaniemen ja Kaisa Kuisman mukana. Riina Kärkkäinen on jälleen vuoden vanhempi ja alkaa olla siinä tilanteessa, että kovat odotukset alkavat konkretisoitumaan. Lisäksi joukkueen peli on ollut jopa yllättävän valmista harjoitusotteluissa. Tästä osoituksena nimivahvan ToPo:n kaataminen viikko sitten. Suurimmat kysymysmerkit löytyvät korinaluspelistä. Kenya Robinson ja Chan Harris vastaavat siitä käytännössä kahdestaan. Toivoa siis sopii, että sarjan ikäpresidentti pysyy ehjänä.

Kotkan Peli-Karhut

Kotkalaiset menettivät Taru Tuukkasen Hyvinkäälle ja Juta Jahilon Forssaan. Tilalle tuli ToPo:sta  Saara Wahlgren, joka on PeKa:n ainoa ei kotkalainen kotimainen pelaaja. Wahlgren on hyvä pelaaja, mutta ei pysty millään paikkaamaan lähtijöiden jättämään aukkoa. Kotkalaiset ovat perinteisesti onnistuneet jenkkivalinnoissaan, mikäli niin on käynyt nytkin kamppailee PeKa vahvasti mitaleista. Kokeneen maajoukkuepelintekijän Reetta Piiparin harteilla on iso vastuu kotakalaisten pelistä.


Sijat 5.-7.

Hyvinkään Ponteva

En aluksi ollut kovin innostunut, kun kuulin HyPo:n nousevan Naisten Korisliigaan, sillä viime visiitti oli todella vaisu. Hyvinkääläiset kuitenkin yllättivät ainakin minut täysin hankkimalla Titta Lepistön ja Laura Saarisen kaltaisia profiilipelaajia, Taru Tuukkasesta nyt puhumattakaan. HyPo tulee saalistamaan useita kovia päänahkoja kauden aikana, mutta aivan kärkisijoille materiaalin leveys ei taida silti riittää.

Tapiolan Honka, Espoo

Nuorten maajoukkuepelaajia vilisevä Honka on sarjan villikortti. Sijoitus voi melkeinpä mitä vaan kärkikolmikosta sarjan hännille. Hyvin menneet harjoitusottelut ainakin kielivät joukkueen olevan iskussa. Lisäksi espoolaiset saivat kovan vahvistuksen, kun maajoukkuelaituri Krista Gross liittyi joukkueen vahvuuteen aivan kauden alla. Yhdysvalloissa kasvanut Gross ei ole aiemmin pelannut Suomessa. Potentiaalia ja taitoa siis Hongasta löytyy, mutta riittääkö kovuus pitkässä juoksussa kokeneempia joukkueita vastaan?

Forssan Alku

Alku menetti kesän aikana muutamia lupaavia nuoria pelaajia, mutta hankki tilalle rutkasti osaamista ja kokemusta Minna Stenin, Juta Jahilon ja Hanna Vapamaan muodossa. Paperilla tilanne näyttää siis huomattavasti surkeasti mennyttä viime kautta paremmalta, silti harjoituspelit jättivät paljon parantamisen varaa. Mikäli joukkue hitsautuu hyvin yhteen ja saa pelinsä kulkemaan on sillä mahdollisuudet vaikka mihin.

Sijat 8.-10.

Vimpelin Veto

Vimpelissä valmistaudutaan seuran historian ensimmäiseen naisten koripallon pääsarjakauteen. Joukkueen kotimainen runko on rohkeasti säilytetty käytännössä samana millä nousu keväällä hankittiin. Tärkeimpänä vahvistuksena tietysti Huimasta kasvattajaseuraansa palannut Ulriikka Latvala. Vimpeli vaikuttaisi selkeästi vahvemmalta kuin Pyrintö ja TuRi. Varsinkin nyt, kun joukkue värväsi toissa kaudella ToPo:ssa pelanneen Kenya McBeen kolmanneksi vahvistukseksi. Vaikea kuitenkaan kuvitella, että Veto pystyisi jättämään taaksensa muita joukkueita.

Tampereen Pyrintö

Kolmas uusi tulokas Tampereen Pyrintö on esiintynyt harjoitusotteluissa ihan mukiin menevästi, mutta ainoastaan yhdellä vahvistuksella ja kohtuullisen kokemattomalla materiaalilla pudotuspeleihin ei ole asiaa. HoNsU:sta siirtynyt Kaisa Lind tulee ottamaan ison roolin hyökkäyspäässä.

Turun Riento

Turkulaisia käy jopa hieman sääliksi. Penkin alle menneen viime kauden jälkeen joukkueesta häipyi kolme kovinta kotimaista (Katleena Kärkkäinen, Sofia Pelander ja Camilla Grönberg), eikä tilalle ole tullut käytännössä ketään. Riennolle ei valitettavasti voi ennustaa mitään muuta kohtaloa, kuin sarjasta putoaminen.


Seuraa heitä:

Heta Korpivaara, ToPo – 110 maaottelun nainen tekee paluun Naisten Korisliigaan yli kymmenen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen.

Noora Järvikangas, Catz – Toissa kaudella Forssan Alussa lupaavia otteita esittänyt 184-laituri palasi Suomeen vuoden Amerikan reissun jälkeen. Järvikangas voi hyvässä valmennuksessa olla yksi tulevan kauden yllättäjistä.

Camilla Grönberg, Huima – Vuoden tulokkaan pystin keväällä pokannut Turun Riennon kasvatti on ottanut harjoituspeleissä isoa roolia hyökkäyspelissä. Viime kauden yhdeksän pistettä per peli tulee kasvamaan roimasti.

Titta Lepistö, HyPo – HoNsU:n viime vuosien tärkein hyökkäyspään pelaaja pelaa nyt ensimmäistä kertaa Jyväskylän ulkopuolella.

Krista Gross, Honka – Jo 30 ottelua Suomen paidassa pelannut Gross debytoi kotimaan sarjoissa 24-vuotiaana. Yhdysvaltalaisen isän ja suomalaisen äidin tytär on pelannut koko uransa Yhdysvalloissa ennen viime Italiassa vietettyä viime kautta.


Ulriikka Latvala, Veto – Viime kaudella Huimassa sarjan parhaana vaihtopelaajana palkittu Latvala hyppää kasvattajaseurassaan suoraan aloitusviisikon avainpelaajaksi. 

1 kommentti:

  1. Mainio tiivistelmä. Tässähän ns. vanhempi koristoimittajakin pääsee jyvällä siitä, millainen sarja on luvassa!

    VastaaPoista